dinsdag 31 mei 2011

Dit zijn de toezichthouders van Cyclus

Holadiejee. Vuilverwerker Cyclus NV heeft een nieuwe Raad van Commissarissen. De door het CDA gedomineerde oude Raad van Commissarissen - die nauwelijks bij elkaar kwam en daarnaast onvoldoende toezicht hield op de dubbelfuncties van hun eigen leden - die Raad is weg. Maar wie zijn de nieuwe mensen? In het officiële persbericht stonden slechts namen en initialen. Dan maar zelf wat uitzoeken. Want wie zijn de mannen en vrouwen die Cyclus op het rechte pad gaan krijgen? Lees hier een portret van de nieuwe fine fleur van de vuilverwerkers in Gouda.
Tja, het is nogal belangrijk, die nieuwe toezichthouders. Het bedrijf is een overheids-NV. De oude Raad van Commissarissen is opgestapt naar aanleiding van de ontoelaatbare dubbelfunctie van ex-wethouder Warners, en voorzitter Beltman. Gedoe dus, dubbelfuncties, daarnaast toestanden met groenonderhoud en sneeuwruimen, een compleet setje Commissarissen dat opstapt. En ondertussen loopt er ook een onderzoek.

Wie is nu die nieuwe raad?

Valt niet tegen, op het eerste gezicht.

Allereerst is daar William Bontes, de financiële man van openbaar vervoersbedrijf RET. Om op de centen te passen. RET wordt momenteel geplaagd door stakingen. Geen makkelijke periode.

Dan hebben we als voorzitter Jan Prins, oud-wethouder financiën van de VVD in Capelle. Maar ook nog lid van de Raad van Toezicht van het IJsselland Ziekenhuis en lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Rotterdam.

Vervolgens staat Josette Keegstra op de lijst. Die is sinds 2003 lid van de Raad van Commissarissen van Parteon, een woningbouwvereniging uit de Zaanstreek. Ze is ook nog psycholoog en heeft een eigen bureau Carriere Support (tevens gespecialiseerd in burn out en stress – handig!). In het verleden nog directeur geweest van busbedrijf NV Enhabo uit Noord-Holland (daar boemelde ik zelf nog mee naar school toen ik in Amsterdam-Noord woonde).

Dan de tweede dame: Jacqueline van Zwol–van Rijckevorsel. Een specialist op het gebied van familiebedrijven en overnames, middels haar eigen bedrijf Symbioose, en in het verleden diverse functies gehad bij ABN Amro. Familiebedrijven - mmm, zolang we maar niet de politieke familie bedoelen. En - moderne manager!- twittert.

Over het laatste lid, G. Mastenbroek, is niet veel bekend op internet.

In ieder geval: het ziet er naar uit dat de aandeelhouders deze keer een groep mensen hebben aangenomen die (behalve de VVD-er) niet op politieke kleur zijn uitgezocht, maar op basis van kennis en kunde. Er zit in ieder geval toezicht-ervaring bij, en ook zijn financiële disciplines vertegenwoordigd

Dat zou goed kunnen werken. Eindelijk professioneel bestuur.

Een verademing in ieder geval met de vorige Raad van Commissarissen. Dat was werkelijk een parade van lokale oud-CDA-coryfeeën.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten