donderdag 22 maart 2012

Een leuke VNG-congrescursus "Haags met Sjaak Bral" voor onze wethouders

Wat was het nou mooi geweest als het Goudse College van BenW had gezegd: we gaan NIET naar het VNG feestje. Maar nee. Ze gaan lekker toch. Snotver. Fijn op weg naar een evenement waar je je behalve voor serieuze workshops OOK kunt inschrijven voor een seminar "Haags door Sjaak Bral", de excursie "Langs Haagse Hofjes en een Likeurtje bij Van Kleef." of een toertje Madurodam. Terwijl de VNG er zelf miljoenen aan verdient.

UPDATE: Goudse Fractie van Trots op Nederland boycot het Congres.
UPDATE: Ook burgemeester Van der Laan (PvdA, Amsterdam) vindt het congres over de top.

Een Congres, daar kan ik nog inkomen. Maar de VNG maakt schandalig veel winst over de ruggen van de belastingbetaler. En dat voor een programma waar heel bestuurlijk Nederland in de gelegenheid wordt gesteld om op kosten van de bealstingbetaler een harinkie te happen of rond te lopen in Madurodam.

Want het is niet bepaald een een enorm stevig programma.


Het programma op 5 juni begint pas om 10.15. De tijd van 8.00 tot 10.15 heet "inloop".

Na het welkomstgebabbel en het joviale forumdeel met Johan Cruijff, Freek de Jonge en Mark Rutte is het om half een al weer tijd voor de lunch. En dan, let op, kunnen de congresgangers kiezen voor het deelcongres of -echt waar- een excursie !

Wat voor excursies? Nou bijvoorbeeld nummer 56: "Varen en genieten in een groene oase". Of deze: "Langs Haagse Hofjes en een Likeurtje bij Van Kleef." Of gewoon met zijn allen naar Madurodam. Werkelijk waar. Het staat er "Maximaal 100 deelnemers" staat er ook nog. Wat? 100 deelnemers? Als die 100 wethouders met elkaar twee uur door Madurodam lopen, is de belastingbetaler 14,000 euro kwijt aan uurloon van al deze 100 wethouders!

OK, dan geen excursie maar op naar een deelcongres. Daar kunnen wethouders serieuze workshops volgen. Gelukkig. Maar ook daar ligt lamlendigheid op de loer. Want wat moet in godsnaam het seminar "Herman Pleij & Comedytrain'' op een door de belastingbetaler betaald congres? Het programma zegt er dit van: "Tijdens hun optreden ziet u de comedians van de toekomst en u verlaat de zaal met nieuwe inzichten én een grote lach op uw gezicht." Of nog erger, deelcongres nummer 24: een cursus Haags van Sjaak Bral.


Een cursus Haags door Sjaak Bral? Je gelooft het niet.

Na het geweldige feest, is het de ander dag op 6 juni al niet beter. Alweer inloop tot 10.15 Dan weer een forumdicussie met minister Spies en een trendwatchter en een burgemeester.

Maar het feest van de avond ervoor is kennelijk toch een aanslag voor de fitheid, want op 6 juni zijn er geen deelcongressen meer maar is het meteen lekker lunchen en om 14.30 is het KLAAR.

En dan te bedenken dat de VNG er vreselijk van binnenloopt. De inschrijfkosten voor twee dagen bedragen 795 euro (exclusief het avondprogramma). Er worden 3500 bestuurders verwacht. Dat is 2,7 miljoen euro inkomsten. De gemeente Den Haag draagt 6 ton bij. Dan staat de teller dus op 3,3 miljoen euro. Vervolgens zijn er ook nog 150 exposanten die ieder gemiddeld 4000 euro voor standruimte neertellen. Komt de teller dus op 3,9 miljoen euro. Laat niet alle stands verkocht worden, laat niet iedereen twee dagen komen. Dan is 3 miljoen euro inkomsten een goede prognose.

Winstpakker voor de VNG. Want aan de kostenkant krijg ik met geen mogelijkheid 3 miljoen euro bij elkaar. Laat Johan Cruyff 30,000 euro krijgen, Freek 20,000 euro, het Residentieorkest 20,000 euro, Golden Earring 20,000 euro, Eva Jinek 10,000 euro Dan zit je nog maar op een ton. Nog 50,000 er bij voor andere sprekers. Laat de party tenten een ton kosten. Laat het eten en drinken overdag 150 euro kosten per persoon, dan tellen we er nog vijf ton bij. Het personeel - vooruit nog een ton erbij. Dan kom je hooguit aan een miljoen kosten.

Dan maakt de VNG dus twee miljoen winst op dit evenement. En soit - dan gaan we er vanuit dat de inkomsten tegenvallen, en de kosten tegenvallen. Houden we het nog op een miljoen euro winst.

Dat is verre van een kostendekkend congres.

En wat kost dat Gouda?

Gouda stuurt al zijn wethouders en de burgemeester. Dat kost aan inschrijfgeld 5,000 euro.Vergeet niet dat we ook de niet-productieve uren voor het college moeten meetellen. Laten we salariskosten van een wethouder en burgemeester op 70 euro per uur houden (inclusief kosten werkgever), dan hebben we ook nog 6000 euro bij aan salariskosten voor deze twee dagen. Zitten we dus al op 11,000 euro kosten gemeente.

Gouds college: gewoon niet gaan dus. Maak een statement.
Ondertussen zal ik eens met de Wet Openbaarheid van Bestuur opvragen welke Nederlandse wethouders en burgemeesters zich hebben ingeschreven voor de in tijden van bezuinigingen zo essentiele Cursus Haags Met Sjaak Bral of de werkelijk hoogstnoodzakelijk excursie Varen en Genieten in een Groene Oase op kosten van de belastingbetaler.

Dat wordt pas lachend het zaaltje uitlopen!

5 opmerkingen:

 1. Waddinxveense Drive-In-Discotheek The Flying Dutchman op TV

  Woensdag 21 maart was de bekende Drive-In-Discotheek The Flying Dutchman op TV bij TV West.
  Aanleiding was een duur feest dat georganiseerd gaat worden voor een feest de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor Nederlandse burgemeesters en wethouders dat drie miljoen euro gaat kosten. De bestuurders krijgen een vol programma voorgeschoteld met The Golden Earring, het Residentieorkest, Freek de Jonge, Matthijs van Nieuwkerk en Johan Cruijff. De entreekosten voor twee congresdagen en de feestavond bedragen volgens TV West 842,50 euro per persoon. Dit kost bijvoorbeeld de belastingbetaler van de gemeente Gouda dus zo’n 5897 euro. Er worden op het feest ongeveer 3000 burgemeesters en wethouders verwacht.

  Drive-In-Discotheek The Flying Dutchman was door TV West uitgenodigd om op een ludieke wijze te laten zien dat het houden van een feest veel minder kan kosten. “Voor 10.000 euro kunnen wij mooie show met licht en geluid en natuurlijk de muziek verzorgen voor 3000 man” aldus DJ Ed van The Flying Dutchman op de vraag wat een feest voor 3000 mensen bij hun ongeveer zou kunnen kosten als zij dat zouden verzorgen. DJ Ed vind dat in tijden van crisis een feest van 3 miljoen euro op kosten van de belastingbetaler dan ook absurd. DJ Ed.
  Het filmpje met het ludieke interview van Drive-In-Discotheek The Flying Dutchman bij TV West is te zien op de website van The Flying Dutchman: www.disco.nl.nu

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En voor een ieder die op de iets minder noodzakelijke sessie na ook wil lezen wat het congres nog meer te bieden heeft. Ook aan noodzakelijke sessies en workshops waar bestuurders gewoon iets aan hebben. Hier is de volledige lijst van workshops:

  http://www.vngjaarcongres.nl/2012/?page_id=175#24

  onder andere:

  1. Slim omgaan met schuldencrisis en lokale belastingen
  2. De ideale schaal van de gemeenteraad
  3. De Cao van de toekomst
  4. Met cultuur en sport naar een vitale lokale samenleving voor jong én oud
  5. Omgevingsrecht in uitvoering
  6. (Drink)wateropgaven: Samen op weg
  7. Zet als kapitein uw bemanning op de juiste sociale koers
  8. Van nachtwaker tot BOA en van lantaarnopsteker tot toezichthouder: een blik in de praktijk van nu
  9. Leiderschap in ruwe tijden HELAAS VOL

  Deelcongressen over decentralisatie

  10. Decentralisatie jeugdzorg, alles wat u wilde weten!
  11. Decentralisatie van de AWBZ-functie: begeleiding van de Wmo
  12. Werken naar vermogen
  13. Samenwerken ervaren in het kader van de drie decentralisaties

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Chris,

  Dank voor je aanvulling. Maar ik blijf bij mijn standpunt dat dit congres twee miljoen euro goedkoper had gekund, en duidelijk gestript had moeten worden van niet ter zake doende excursies a la Sjaak Bral of Likeurtje Drinken. Het is ook niet zomaar bijzaak.

  Als je kijkt hoeveel man er maximaal aan de excursies kunnen deelnemen, dan gaan er 1500 raadsleden, wethouders en ambtenaren aan de wandel naar totaal niet ter zake doende zaken.

  De "leuk" factor heeft teveel de overhand gekregen. Daar had rekening mee gehouden moeten worden. En ik hoop dat het Gouds college dat inziet.

  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als zelfs de burgemeester van Amsterdam het VNG feestje over de top vind, en hijzelf niet zou gaan als hij geen gastspreker zou zijn gaat er dan geen lampje branden? 3 miljoen euro betaald door de belastingbetaler kan echt niet in een tijd dat alles en iedereen de broekriem aan moet trekken. Ik hoop dat het Goudse college tot bezinning komt, en verstek laat gaan bij dit extreem dure feestje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanochtend naar Morgenstond geluisterd, waar Mohammed Ammessas te gast was van Groen Links afd. Gouda. Ook hij uitte zijn mening over het VNG feestje, en zei dat hij in tijd van bezuiniging het niet sjiek is zoveel geld uit te geven voor een dagje feest.
  Laten we hopen dat hij de Groen Links wethouder Ruwhof aan zijn zijde vind.

  BeantwoordenVerwijderen