donderdag 1 maart 2012

Vakantie in Ghana: een onvergetelijke ervaring!

Wat een asjemenou-momenten de laatste dagen! De burgemeester houdt zich niet aan zijn afspraken met de gemeenteraad, en in plaats van ongezouten commentaar van de gemeenteraad daarop, bestaan raadsleden het om juist af te geven op het enige raadslid die daar een beetje duidelijke kritiek op levert. #fail!

UPDATE 1: Er komt steeds meer informatie over de burgemeester los en zijn voorjaarsvakantie. Deze Ghanese site meldt dat de burgemeester tijdens de opening zei dat hij zich na zijn pensioen zich voor de stedenband zal blijven inzetten, dat de gemeente Henk Vooijs had benaderd. Volgens dit artikeltje waren er ook nog andere Goudse officials aanwezig. Ergo: burgemeester was lekker met zijn Ghanese portefeuille bezig.

UPDATE 2: De Goudse Post heeft een lief artikeltje op de site gezet over de opening van de riolering - maar in het fotomateriaal van persbureau "PR" wordt nadrukkelijk geen fotootje van onze BM gebruikt. Bijna komisch. Onze Goudse burgemeester houdt een feestelijke toespraak - dat is toch DE foto? ;-)   

Het is net of de burgemeester solliciteert naar een early exit. Want tjonge - deze escapade in Ghana is niet de eerste keer dat hij de afgelopen maanden met vuur heeft gespeeld.

Vlak na het debat in september, waarin hij indruk maakte met zijn spijtbetuiging, vertrok hij terstond voor een vakantie naar Ghana. Daarna ging hij ook nog eens een boom omzagen in Noorwegen.

Dat kwam toen al in de krant terecht - en leverde direct vragen op. Want hij zou toch zijn buitenlandse portefeuille inleveren? Hoezo boom gaan omzagen?

Er ontstond via de krant onmiddellijk discussie over die buitenlandse reizen. Want had bijvoorbeeld de VVD niet een duidelijke oproep in de raad gedaan dat hij zijn complete mondiale portefeuille zou inleveren? Maar nee, zeiden andere partijen, het betrof alleen zijn Ghanese portefeuille.

Toen het stof wat neergedaald was, ging het een paar weken later andermaal mis. Want hoewel de VVD in het debat in september had aangedrongen op een onmiddellijke ontslagbrief per 1 juli, had de burgemeester die brief een maand later nog niet ingeleverd bij de Commisssaris van de Koningin.

Hoe bestaat het! "Ja mensen, mijn hobby is: het tarten van de gemeenteraad!"

En dan verbaasd zijn dat het krantenstukken oplevert.

En nu dan weer het volgende Ghanese bezoek dat mis ging. Natuurlijk - hij ging prive naar het zonnige vakantieland. Maar hij heeft zich ondertussen daadwerkelijk begeven in de richting van officiƫle zaken. Gemeenteraadsleden toegesproken. Een projectopening bijgewoond. In het gezelschap geweest van de Regional Minister en de burgemeester van het district. Waar ook nog pers bij is.

(Tja - standaard vakantietje voor de gemiddelde burgemeester. Dingen openen. Delegaties opzoeken. Ze kunnen het niet laten!)

Niemand (behalve de PvdA) ontkent dat de burgemeester fout zat. Dat bewijst D66 vandaag door in het AD te zeggen dat het hem zou zijn afgeraden als hij het de raad van tevoren verteld had.

(Let op dat de burgemeester dus WEER zo dom is geweest om noch het college, noch de raad effe in te seinen. Hoe is het mogelijk. Dat slechte informeren was hem toch in september nog aangewreven!).

Ik durf het nog sterker te zeggen. Stel je voor dat hij in september de Raad had gevraagd: "OK, ik ga dan voortaan alleen nog prive naar Ghana. Goed? Maar mag ik dan wel een beetje projecten openen en nog een gemeenteraadje toespreken daar? En mag ik er ook zijn in de week dat de Cyclus Elmina-verkoop wordt beklonken?"

Dan had men had in koor geroepen: "Neeeeee, natuurlijk niet man! Je gaat niks meer in Ghana doen! Helemaal niks!"

Maar de burgemeester is precies doorgegaan met dat wat hem verboden was: namelijk op een privereis toch de Elmina-Gouda relatie een beetje onderhouden en aanleunen tegen een project en hoogwaardigheidsbekleders.

Ik begrijp werkelijk waar niet hoe hij  toch zulke inschattingsfouten kan maken. Als je weet hoe de pers er bovenop zit, en hoe je onder een vergrootglas ligt, dan hou je je toch koest? Al is het maar vier maanden?

Maar ook in de gemeenteraad waart een gebrek aan realiteitszin rond. De zwaarbevochten knieval van de burgemeester, een avond emotionaliteit, wordt kennelijk lichtjes opzij gezet.

Met een hoofdrol voor de ChristenUnie die graag de boodschappers de schuld geeft. Trots op Nederland kan ook niks oprakelen in deze stad, of de ChristenUnie schrreeuwt moord en brand over het imago. Dat was ook in het debat al zo.

Dan is er nieuws: het is de burgemeester die met zijn gebrek aan gevoel voor verhoudingen dingen doet die een gevaar kunnen opleveren voor de publiciteit.

Overigens denk ik dat het met het imago van de stad wel meevalt.

Het is het imago van de burgemeester dat te lijden heeft.  En dat van de gemeenteraad die nu uitblinkt in niets ervan vinden, niets zeggen, niets doen.

Nu begrijp ik dat niet iedereen zo streng kan zijn. Of dat niet iedereen dat politiek gezien ook kan.

Maar de persoon die daar wat van zegt,op de vingers willen tikken: da's toch eigenlijk een beetje zielig.

De eerst aangesprokene is de burgemeester. Ga daar maar verhaal halen.

Als hij er voor open staat - that is.

We hebben nog vier maanden te gaan. Dat is dus nog minstens 1 of 2 Ghanese vakanties. Ben benieuwd waar hij zich tijdens die reizen mee bezig gaat houden.

Vakantie in Ghana: da's nooit saai!

1 opmerking: