dinsdag 20 november 2012

Wethouder opent Drukkerswerkplaats Gouda

Hans van den Akker (links) en Ger Kleis.
De Drukkerswerkplaats Gouda is nu officieel geopend. Wethouder Hans van den Akker drukte zaterdag het eerste exemplaar van een drukkersgedicht van Klara Smeets onder toeziend oog van tout cultureel en bibliofiel Gouda. En... met aanwijzingen van meesterdrukker Ger Kleis. De pers heet vanaf nu: Sub Signo Leonis. Ontroerend hoeveel boekminnaars er aanwezig waren.


Ger was mijn leraar Nederlands. Sinds 1974 heeft hij de prachtigste boeken gedrukt als margedrukker, van Buch, Bastet, Heringa en Komrij. Anderhalf jaar geleden gaf hij te kennen er mee op te willen houden.

Overvolle zaal: Kleis gaat drukken.
Samen met Peterpaul Kloosterman heb ik de pers, de letters en alle gereedschappen overgenomen naar Gouda verhuisd. Daar is nu, met de hulp van vele vrijwilligers, een prachtige Drukkerswerkplaats ontstaan in de befaamde Jeruzalemkapel.

Zaterdag kwam Ger ter gelegeheid van de opening naar Gouda voor het geven van een Masterclass. De kapel was goed gevuld. Zelfs Ger's Utrechtse antiquaar Andre Swertz was aanwezig, en een mooie vertegenwoordiging van Museum van het Boek Meermanno. Klara Smeets, stadsdichter van Gouda, had een gedicht geschreven dat vanaf nu het sleutelgedicht van de drukkerswerkplaats wordt. En shotgun dichter Joost Rechenbach kwam met een ode aan de Drentse drukker.

Peter Hendriks toont zijn werk....
Je kunt je als drukkerswerkplaats geen betere start wensen. Van veel aanwezigen hoorden we complimenten. Inmiddels is het nieuws over deze drukkerswerkplaats ook al doorgedrongen tot veel websites van Boekhistorici en grafici.

Met drukker Peter Hendriks, de zetters Wim Haxe, Loek Meulemans en Ton Spoel, de inhoudelijke bijdrages van Agnes Hadderingh en Petra Luijkx, die ook nog eens ons contact met Museum Meermanno is, het grafisch genie van Peterpaul Kloosterman en de organisatorische ondersteuing van Nan van Schendel, vormen we een prachtig team dat de komende periode weer een literair fonds gaat uitgeven EN dat prachtdrukwerk gaat maken voor en over Gouda.

Er is al contact met twee dichters om speciaal voor de pers te gaan schrijven.

Bibliografie

Op dit moment telt de bibliografie van Sub Signo Leonis al een viertal producties.

Kleis vertelt over het zetten.
1. Het Programma voor de opening van de Drukkerswerkplaats, gezet uit de Cancellaresca Bastarda, gedrukt op Zerkall Butten, in 40 exx.
2. Achter de Kerk, een pagina, gedicht door Klara Smeets, op Zerkall Butten, in 20 exemplaren.
3. Verbond, gedicht door Klara Smeets, op Zerkall Butten, een pagina, gezet met de Romanee, 40 exx.
4. Het Teken van de Leeuw, gedicht door Joost Reichenbach, een ode aan Ger Kleis, gedrukt op Zerkall Butten, oplage 10 exx.

Meer info

Zie: www.drukkerswerkplaats.nl
Adres: Jeruzalemstraat 11, Gouda.
Meer weten? Mail naar: info@drukkerswerkplaats.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten