dinsdag 22 oktober 2013

Ik zeg: terug met dat stoplicht!

Soms neemt de gemeente een beslissing waarvan iedereen weet: dat komt niet goed. Maar ergens in de krochten van het Huis van de Stad besluit een aantal mensen op basis van -tja verzin het maar- dat het TOCH in weerwil van alles & iedereen een top-idee is. En gaat met collectief -hoe is het toch mogelijk- faliekant het schip in. Zo ging het met onze Fijne Karatelessen Voor Den Goudschen Ontspoorden Jeugd, en zo gaat het nu ook met een simpele stoplicht, dat voorspel ik u.


Er stond sinds jaar en dag een stoplicht bij de school van mijn ventje, bij het Boegpad. Naar school gaan was daarmee veilig. Want je drukte op de knop, het stoplicht sprong op rood, en alle autos wachtten netjes en de kids staken over.

Dat oude stoplicht was aan vervanging toe, maar in plaats van een nieuw licht, komen er wat modieuze strepen op straat, en wat vakvertragers of visuele versmallers (of hoe heten die modieuze straattermen eigenlijk). En ei ei - nu stopt er dus niemand meer voor de kids die aarzelend en treuzelend op de stoep staan en niet durven oversteken omdat auto's gewoon lekker doorrijden.

In al zijn wijsheid heeft een verkeersdeskundige gezegd dat een stoplicht juist onveiliger is. Want door een stoplicht kunnen fietsen wel  eens door rood rijden en een kind aanrijden. Een rare maatregel ook: omdat niemand zich aan het licht houdt, schaffen we het maar af. Gooi dan alle verkeersregels maar in de vuilnisbak.

Wel - de meeste dodelijke ongelukken met kids worden niet door fietsen veroorzaakt, maar door auto's. En de fietsers rijden nu NOG fijner door, want niets houdt ze meer tegen.

De ene drogreden wordt op de andere gestapeld. Zo zou het stoplicht een probleem zijn voor de doorstroming. Maar WIE, vraag ik u, WIE heeft er ooit geklaagd bij de gemeente dat de doorstroming er niet goed is? Je staat een paar honderd meter verderop toch wel op het kruispunt stil. Aantal klachten over doorstroming? Laat me eens schatten: nul. En dat tegen de klachten van nu wel honderden mensen, denk ik.

Door het stoplicht stonden de autos tenminste stil. En nu rijden ze -te hard- door en stopt er echt niemand meer.

Ondertussen loopt de hele buurt te hoop. De scholen, de wijkvereniging, noem maar op. De gemeente kondigde aan dat er overleg zou zijn in september met de belanghebbenden, maar daar is niets anders uitgekomen dan dat de zaak gemonitord wordt. Het stoplicht wordt niet vervangen. Dat was geen uitkomst van het overleg, maar een mededeling van de gemeente.

Er is maar een beslissing mogelijk: terug dat stoplicht. Het CDA heeft er vandezomer een paar sympathieke vragen over gesteld. Maar da's niet genoeg. Ik zeg: gemeenteraad - neem een beslissing die het leven van een saillant aantal stemmers weer wat rustiger maakt - en veiliger voor de kids.

Kosten: mag geen naam hebben. Goodwill: enorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten