maandag 5 september 2011

Blowtempel niet bij scholen tog

We mogen in Gouda niet altijd een stoere regiofunctie vervullen, maar we zijn in het Groene Hart wel the Capital of Coffeeshops. Helaas staan er in Gouda nog een paar coffeeshops op 150 meter van scholen en dat is - wat landelijk beleid betreft, echt niet meer in orde. Want daar ligt de limiet op 350 meter.


Het CBS bracht vandaag een persbericht ui
t dat nog steeds 9% van de coffeeshops op minder dan 350 meters hemelsbreed van scholen zijn gelegen. Mag niet. Nieuw kabinetsbeleid.

Helaas... in het CBS rapport staat Gouda fel blauwgekleurd als spilgemeente in het Groene Hart. We zijn een centrumgemeente voor superskunk, Afghaan, Mexican Haze of White Pearl.

Da´s allemaal leuk voor wie af en toe een blowtje doet, maar helaas... een paar staan een beetje te dicht bij scholen.... Effe googelen (zie plaatje) leert dat Coffeeshop Atlas (C) redelijk dicht bij ZLMK school De Ark (E) en basisschool St. Aloisyus (J) ligt. Met mijn arendsoog behoorlijk binnen de 300 meter. De Casimirschool ligt op 150 meter lopen van coffeeshop De Vriendschap.

Toen de vrienden van de SGP in maart 2009 vragen stelden over deze kwestie, antwoordde het college dat "in het Strategisch Beraad Veiligheid van 10 juli 2008 is tussen de VNG en de ministers van BZK en Justitie is overeengekomen dat gemeenten met een coffeeshop een afstandscriterium tot scholen vaststellen op 250 meter tenzij kan worden aangetoond waarom dit niet mogelijk is en wordt aangegeven welke andere drempelverhogende maatregelen er genomen zijn."

In Gouda is de norm dus 150 meter `gelet op de drempelverhogende maatregelen die getroffen zijn en de dichte bebouwing van het gebied`.

(Ook het CDA stelde er in maart nog vragen over).

Het is moeilijk voor te stellen waarom Gouda uniek zou zijn met dichte bebouwing. Toch niet dichter dan in andere steden? En daar gaan ze wel dicht!

Ik slaak een diepe zucht. Waarom moet Gouda van zo'n landelijke norm afwijken... Belangen in de wietteelt zullen we wel niet hebben.

Kort en goed: in 2008 was de landelijke norm nog 250 meter. Die is nu 350 geworden. Eens te meer dat Gouda maar eens opnieuw moet studeren.

Sluiten van de coffeeshops is geen optie, hoor ik vaak, want kost te veel centjes. Nou, dan maar verplaatsen naar minder bebouwde gebieden, op minstens 350 meter van scholen. Overleggen met de ondernemers over alternatieve plekken. Daar kan niemand tegen zijn. Kunnen de liefhebbers nog beter parkeren ook.

PvdA raadslid Jan van den Heuvel wil over dat verplaatsen alvast eens nadenken. Mooi zo. De andere collegepartij CDA is al een tijdje aan het communiceren over het sluiten van coffeeshops. En de VVD vind het natuurlijk jofel om Rutte een handje te helpen met de uitvoering van het regeerakkoord.

Dus niets let ons!

En.... goed nieuws: het staat nergens in het Goudse coalitieakkoord. Is dus niet onderhandeld. Vaste standpunten zijn niet ingenomen. Iedereen kan nog in vrijheid beslissen. Kortom: mooie tijd voor actie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten