donderdag 20 oktober 2011

De (bijna niet meer) vieste plek van Gouda

UPDATE: Gouderaksedijk wordt As-We-Speak gereinigd. Zie update bij de reactie hieronder. Dus was wel vies, maar bijna niet meer. Positief voor Gouda.

Vorige week werd de Lijst van Atsma gepubliceerd. De CDA-staatssecretaris openbaarde een lijst met 414 enorm verontreinigde stukken grond in Nederland die met spoed gesaneerd moeten worden. In Arnhem sprong de gemeente met persbericht en de lokale pers er boven op. Want - ja: vier verontreinigde plekken. Bij Ons In Gouda bleef het stillekes. Nou dan schrijven we er in dit blog maar eens over. Want we hebben een plek in de gemeente waar er risico's voor de gezondheid zijn. Soit - het is er maar een. Maar het is er wel een te veel.

Ik werd getipt door het lezen van een blog van oud-collegajournalist Erik Schaap die tegeswoordigs in Zaanstad ter linkerzijde van het politieke spectrum kampeert en blogt. Op zijn blog Eriks Gaap schreef hij daags na publicatie van Atsma over de Twee Vieze Plekken van Zaanstad. Plus meteen maar wat scherpe vragen waarom deze plekken in de Schaamlijst van Atsma staan, en niet alle andere 104 plekken die in het Milieujaarplan van de gemeente staan. Waren deze twee plekken dan zo erg dat ze naar deze landelijke hitlijst waren gepromoveerd?

Googelend in andere gemeentes kwam ik ook wat publicaties tegen. Maar niet in Gouda. En ei ei- we stonden wel degelijk op de lijst van Atsma. Heb er nog wat over getweetert/twittert om de gemeente en/of Groen Links het voortouw te laten nemen met een persberichtje of zo, of een commentaar, of vragen, (want ja, soms gun je de gemeente ook wat leadtime) - maar het bleef stil op gouda.nl en in de overige digitale coulissen.

Nou , voor de draad ermee. Wat is de vieste plek van Gouda? Welke plek staat er ter acute sanering op de lijst van Atsma?

Dat is een voormalig stuk scheepswerf aan de Gouderaksedijk 52-54.
Link
De provincie heeft er nog een stukje over geschreven. De bodem rond een woning aan de Gouderaksedijk 52-54 is ernstig verontreinigd met lood en teer. Het gaat om een perceel naast een scheepswerf aan de Hollandsche IJssel. De vervuiling zit met name in de bovengrond. De
provincie ziet erop toe dat sanering van het perceel uiterlijk in 2015 is gestart.

Er staan niet echt bewoonbare panden. Maar er wonen, zo schrijft de provincie, wel krakers! Da's niet fijn. Er zijn maatregelen genomen. "De provincie neemt zo snel mogelijk contact op met de krakers om hen van de verontreiniging op de hoogte te stellen." (Hoe lang wonen ze er trouwens al? En waarom zijn ze er uberhaupt toegelaten?)

Nu maar hopen dat dat inderdaad gebeurd is. Want het is er niet pluis:

"Door de verontreiniging van de bovengrond kan de gezondheid van mensen risico lopen. De risico’s gelden met name voor kleine kinderen, omdat die extra gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van lood. Kinderen lopen bovendien een grotere kans de verontreinigde grond binnen te krijgen (bijvoorbeeld omdat zij aarde in hun mond stoppen). Het is daarnaast sterk af te raden om groente uit de tuin te eten."

Wat me nou enorm verbaasd is dat deze plek - toch met Stip de meest vervuilde grond van Gouda - volgens mij niet in het Milieujaarplan 2010 van de gemeente staat.

En misschien zijn er NOG wel vervuilde plekken die er niet in staan. Want waarom heeft Zaanstad in zijn Milieuplan 102 vieze plekken? Heeft er in Gouda nooit ergens industrie gestaan die olie of teer in de bodem heeft laten lopen?

Vind dat er wel wat werk aan winkel is. Want zo'n Milieujaarplan is niet in orde als zo'n aperte milieuverontreiniging er niet eens in genoemd staat. En vind het ook wel fijn als de gemeente er in ieder geval een communiceetje uitdoet of het erg is of niet. En of er nou nog iemand woont of niet. En wat de rol is van provincie versus gemeente versus grondeigenaar of zo qua kosten.

Klein beetje actie - iemand? Beetje informatie rondsturen alstublieft? De wethouder van milieu, misschien, die voormalig directeur was van de Milieudienst Midden-Holland, zetelend namens Groen Links?

1 opmerking:

  1. http://www.stolwijkersluis.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=957:vervuilde-grond-in-stolwijkersluis&catid=36:buurtschap-stolwijkersluis

    BeantwoordenVerwijderen