woensdag 26 oktober 2011

Trots ademt, leeft en werkt - een knotsgek weekend


Vrijdag op mijn werk komt een F5-ende collega melden dat Rita er mee kapt. Wat? Hoe zegt U? Rita? Als in Rita Verdonk? Die ik een week daarvoor nog in commissieverband had meegemaakt? Die op de communicatiemiddag in Amsterdam nog een openingswoordje sprak? Als mijn broek kon afzakken, dan deed ie het nu wel. Snel Telegraaf koekeloeren. Verdraaid - het is waar!

All hell breaks loose die vrijdagavond na het interview op Een Vandaag. Haar aankondiging was uitgelekt naar de pers. Vandaar niemand bijtijds kunnen bellen. Op TV zegt ze dat er landelijk voor de partij geen ruimte meer is. Tegen een rechts kabinet is het rottig aanstampen, en door de PVV heeft de burger al zijn klaagmuur gevonden. Of de partij voort gaat? Daar moeten de leden maar over oordelen op de komende ALV.

Huh? Geen landelijke ruimte? Maar we zitten toch ook lokaal?

De rest van het weekend gaat op aan mailen en bellen. Is dit een klap voor Trots? Het bel- en mailrondje word alras groter. Eerst Bas, dan Zoetermeer, Spijkenisse, Zuidplas. Hoe zitten jullie er in? Wat vind je er van?

Maar overal is de reactie: stoppen? Hoezo? Als Job Cohen er mee kapt, dan stopt toch ook de PvdA niet? We zijn een landelijke partij. Met 44 afdelingen. En 35 gemeentes met raadsleden. Binnenkort gaat er weer een nieuwe afdeling live, ergens in Zuid-Holland.

Op de lokale sites klimmen burgers in de digitale pen. Niet stoppen hoor! Trots gaat toch wel door?

Ja we gaan door. Rita is de grondlegger van Trots. Maar haar gedachtengoed is overgenomen door honderden vrijwilligers en leden. Van Rita-fans zijn ze uitgegroeid tot politici op eigen kracht. Experiment van Trots mislukt? Helemaal niet. De partij werkt, leeft en ademt. Straalt energie uit.

In de loop van de zaterdagochtend hoor ik van voltallig Brabant dat het volle-kracht-vooruit-is. Hoezo stoppen? Waarom zou een politieke partij dat ineens doen? Zuid-Holland komt in de loop van zondag met hetzelfde bericht. Later die zondagavond hetzelfde uit Noord-Holland. Joost van Puijenbroek staat in Tilburg ondertussen Omroep Brabant te woord. Ans van der Velden spoedt zich naar AT5. Chris en Ton strikken de das recht voor Pownews. En maandag: nog geen afdeling is er mee gekapt.

Ondertussen splijt in Den Helder de SP uit elkaar. Dat is wel even humor.

Ja, Rita stopt er mee. Na jaren hard werk. Maar ze laat een partij achter die voortgaat met haar gedachtegoed. Laat een partij achter met leden, een bestuur en raadsleden en wethouders die er voor gaan. Dat is iets om trots op te zijn. Letterlijk. Daar kan ook Rita trots op zijn.

Actieve raadsleden. Die in Tilburg zorgen voor een online burgerpetitie. Trouwen op zondag mogelijk maken. In Gouda de Raad van Commissarissen naar huis stuurt en door het AD "De bende van Bas" wordt genoemd. In Spijkenisse een luis in de pels is van het college. In Haarlem voor een beter parkeersysteem zorgt. In Amsterdam de toevloed van criminele Oostblokkers bespreekbaar maakt. Twee wethouders in Alkmaar en Den Helder die de steden besturen.

Vandeweek tref ik een kerel van D66 (geen Gouwenaar) die me meteen maar even toebijt dat Trots er mee stopt. Slecht geluisterd, meneer, en kennelijk het nieuws niet gevolgd. Ik denk onderweg naar huis: hadden jullie zelf niet ooit bijkans het loodje gelegd? En spraken jullie niet openlijk over het opheffen van de partij?

Ondertussen blijft de mail volstromen met nieuwe energie.

Of Trots op de ALV geen toekomst blijkt te hebben? Mmm... dat zou een eigenaardig fenomeen zijn - met al die energie die ik proef uit Gouda, Haarlem, Tilburg, Alphen, Arnhem, Zuidplas, Spijkenisse, Zoetermeer en nog tientallen andere bolwerken van enthousiasme.

Ik proef hele andere thema's die leden aan de orde willen stellen en benieuwd naar zijn. Over de invulling van de partij. De opvolging. Landelijk of lokaal? Wat hebben we daarvoor nodig? Hoe bundelen we krachten? Hoe gaan de afdelingen verder samenwerken. En hoe versterken een verbeteren we de organisatie?

We zullen het beleven.

En ondertussen heeft een van de afdelingen alweer een toenaderingspoging van een lokale partij binnen. Willen toch maar eens praten met Trots over samengaan.

Het kan verkeren.

1 opmerking:

  1. Wat een goed en positief stuk. En het slaat precies de spijker op de kop. Trots op Nederland is als een kind dat volwassen wordt. Er komt een tijd om onder moeders vleugels vandaan te komen en op eigen benen te leren staan. En die eerste stappen na het vertrek van Rita heeft Trots op NL heel goed gezet. Er zit toekomst in de partij. Daar waar D66 openlijk sprak over opheffen van de partij, daar spreken Trots-leden vooral hoe wij zo optimaal mogelijk kunnen doorgaan. Een groot verschil. Wij gaan uit van onze eigen positiviteit en kracht en dat kan ons weer ver brengen.

    BeantwoordenVerwijderen