vrijdag 4 november 2011

Wat een PR drama is het toch

En weer de burgemeester in het AD en de Telegraaf. Want: na veel gewacht en gedoe, is zijn vertrek nu eindelijk officieel aangekondigd. Gek dat het in de Telegraaf staat? Nee hoor. Dat krijg je ervan als je je beslissing maar blijft rekken en strekken totdat de politiek zenuwachtig wordt, en de pers er daarom bovenop duikt. Wat een PR-drama blijft het toch.

Hoe hij de datum van zijn vertrek heeft aangekondigd, is een voorbeeld van de stijl van besturen in deze stad. De raadsvergadering waarin zijn handel en wandel in Ghana werd besproken was eind september. In die vergadering was het wel duidelijk dat hij zijn Ghanese portefeuille zou afbouwen. Hij zegde het toe. Daarnaast maakte de VVD het duidelijk dat hij echt na de oplevering het Huis van de Stad moest vertrekken.

Een beetje PR-snugger mens zou de volgende dag zijn brief aan de Commissaris van de Koningin sturen. Ja toch? En zou direct zijn Ghanese portefeuille inleveren. Meteen. First thing. Niet wachten natuurlijk! Want dat levert weer gedoe op. Waarom rekken? Waarom pesten?

Niet de burgemeester van Gouda. Die pakte een weekje vakantie, zoals het AD meldde, in Ghana. (Dat het gevoelig ligt, en je er gedoe mee krijgt? Bwoahh... wat boeit het! Had ook een paar maanden later kunnen gaan. Ja toch? Bwoaahh... wat boeit het).

En ondertussen wachtte hij met het schrijven zijn brief. Je kon er dus op wachten dat de politieke partijen zenuwachtig gingen worden, geïrriteerd, en dat ook de pers er maar eens mee aan de slag ging.

Van de aankondiging van zijn vertrek heeft hij in totaal een mooi PR drama gemaakt. De burgemeester heeft het afgelopen half jaar telkens andere berichten naar buiten gebracht. Dus nam steeds een beetje half afscheid. En communiceerde dat ook zo.

Even terug in de geschiedenis: tot aan de zomer was bekend dat hij gewoon tot aan zijn pensioen zou werken. Maar toen het Ghana-onderzoek begon te lopen, kondigde hij ineens in juni aan TOCH vroeger te gaan vertrekken omdat de fusie met Waddinxveen niet doorging - zo had hij op het Provinciehuis gehoord. Daarbij communiceerde hij GEEN datum van vertrek. Tja... dan weet je dat de pers NOG een keer gaat schrijven als je de datum communiceert.

Maar van die uitblijvende fusie met Waddinxveen was niets waar. Dus klonk er na het Ghana debat ineens geluid dat hij TOCH nog wat langer wilde blijven, tot misschien september.

Kijk - dat continue gedraai met zulke afspraken - daardoor blijft de pers en de politieke partijen er bovenop zitten. Krijg je verhalen. Had de burgemeester zijn brief daags na de raadsvergadering geschreven, dan was het in een klap geregeld geweest.

Voor de nieuwshongeringen: Het zal vast niet het laatste persmomentje zijn. Ik heb nog nergens gezien of gehoord dat hij de VNG een brief heeft geschreven dat hij zijn internationale functie aan de wilgen hangt. Op zijn nevenfunctielijst staat die VNG functie nog steeds.

Dat zal dan wel weer het volgende artikel worden. Had hij ook kunnen voorkomen, door het meteen te regelen.

Overtuigd van eigen gelijk. Geen gevoel voor wat er leeft.

Maar in dat college, daar al toch wel iemand bij zitten die hem geadviseerd heeft om meteen de brief te schrijven? Toch wel IEMAND met gezond verstand?

Je zou er woest van worden, in dat college.

1 opmerking:

  1. Ik dacht dat Marokkaanse tieners een probleem waren in Gouda? Het blijkt de politieke elite te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen