vrijdag 13 april 2012

Dualisme aan de Linge: Waarom Kedichem niet fijn is

Het is geen handige plek om een geheim teambuilding-event te houden. In Kedichem blijft weinig geheim. Een geheime verzoeningsvergadering in de jaren tachtig, tussen de CP en CD, werd bruut verstoord door honderden anti-fascisten die met rookbommen, stokken en knuppels het toenmalige Hotel Cosmopolite compleet verwoestten. Daarmee was er weinig geheims meer aan die meeting. Juist in dit Kedichem, kwamen wethouders en fractievoorzitters bij elkaar om - tja, wat te doen eigenlijk?

Ik kijk er niet van op dat de oppositiepartijen hier vragen over stelden. Een meeting op een locatie buiten Gouda doet vermoeden dat de meeting geheim moet blijven en niet gezien mag worden. Een andere reden zou kunnen zijn dat het fijn is om op een afgelegen locatie vrij met elkaar te spreken en aan wat teambuilding te doen. Maar ook dat schuurt.

Want de fractievoorzitters van de coalitiepartijen staan daarmee per definitie op voorsprong. Horen dingen die fractievoorzitters van de oppositiepartijen niet horen. En daarvoor is het dualisme niet verzonnen. De raad controleert het college. Dit soort offsite langdurige meetings van college EN fractievoorzitters geeft de fractievoorzitters van coalitiepartijen een ongewenste voorsprong.

In het twitter circuit wordt de kwestie weer wat lollig weggelachen. Tja - da's ook een manier om er niet serieus op in te gaan.

Maar de Goudse oppositiepartijen zijn niet gek. Ze zijn niet de enige partijen die daar in de vaderlanddse gemeentepolitiek een probleem van maken. Groen Links in Breda ging er bijkans een keer van over de nek bij een soortgelijk incident waar college en fractievoorzitters hun eigen meeting hadden.

Ook bij de SP in Amersfoort viel geheim overleg tussen college en coalitie-fractievoorzitters volkomen verkeerd. Goudse oppositiepartijen drukten zich vandeweek nog rustig uit, als je het vergelijkt met de uitspraken van de SP, die het een "verkrachting van de democratie" vonden.


En tenslotte, het CDA in Leiden, dat in 2004 vond  dat overleg tussen wethouders en fractievoorzitters van collegepartijen het dualisme geweld aandoet en bij voorbaat discussie in de raad dood slaat.


Gauw mee ophouden, met dit coalitieoverleg. We hebben al genoeg voorgekookte debatten in de raad gehad.

2 opmerkingen:

 1. Beste redactie, Pieter e.a.
  Dan ken je het antwoord van het college op de vragen nog niet, dat is helemaal lachen n.l. geen 'commentaar'.
  Groet
  Jan de Koning

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Belachelijk antwoord van het college. Heb het gezien.
  Groeten,
  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen