donderdag 27 december 2012

Landelijk Trots op Nederland: bijna helft van raadszetels weg

Ik vroeg me al een tijdje af wat er nu nog van het landelijke Trots op Nederland over is. De conclusie valt niet mee, en valt me ook wat zwaar. Bijna de helft van de raadszetels is verdwenen. Maar ja: dat krijg je met geknoei met de organisatie, en met het geklooi rond DPK en Hero Brinkman.


Het is wat noest handwerk geweest. De landelijk Trots site vermeldt niet meer waar de partij nog lokaal actief is. Maar ik had nog een lijst van 2010; dus ben maar even alle gemeentesites gaan nalopen. Hier dus de landelijke primeur van de cijfers.

Trots had 60 gemeenteraadszetels in 34 gemeentes. Dat zijn er nog maar 34 in 21 gemeentes. Van de twee wethouders is er nog maar een over: Martin Hagen (Alkmaar) ruimt binnenkort het veld omdat er geen Trots op Nederland fractie meer is! Een raadslid vertrok naar de VVD, de ander naar het lokale OPA.

Als je de lijst bekijkt, dan schrik je wel even. Maastricht weg, Den Bosch weg. Haarlem en Haarlemmermeer verdwenen. Flevoland van de kaart. In de buurt van Gouda is het bolwerk van Zuidplas naar de VVD gegaan.  Maar ook Rob, het gemeenteraadslid in Alphen, is inmiddels verhuisd naar Nieuw Elan. Die Rob toch - zo'n prominente Trotser in Zuid-Holland.

Al vlak na de gemeenteraadsverkiezingen vertrokken er een paar fracties naar elders (Pijnacker, maar ook Capelle), het vertrek van Rita zorgde voor een tweede uittocht (Maastricht verdween, Haarlem) maar Brinkman heeft de partij verder in de ellende geholpen. Alphen weg, Alkmaar totaal weg (en daar zit nog wel een wethouder!), en in Gouda een zetel minder.

Soms haalden fracties die overliepen de pers. Anderen vertrokken met stille trom. In Brunssum was het enig raaslid nog wel de voorzitter van Jong Trots. Ook vertrokken inmiddels, naar de VVD. Nooit in de krant gestaan. Of Almelo.

Overigens is de VVD de partij waar Trotsers, net als in Gouda, hun heil zoeken. Voor de rest zijn het lokale partijen die er garen bij spinnen.

Er blijven nu nog 21 gemeentes over met 34 raadsleden. Die gaan nu, onder een derde landelijk bestuur, weer plannen maken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Vol goede moed.

Waar die hun hoop uit putten - geen idee. Het wordt je donker te moede als je naar de afval-race kijkt.

Een advies: de kiezer ziet geen heil meer in Trots, en ook de eigen raadsleden niet meer.

Tijd voor realisme -  ook voor de fractie Gouda. Onder heel veel Trotsers zitten uitstekende politici.  Ook in Gouda heeft de partij naam gemaakt, en hard gewerkt. Maar die kunnen geen zaken meer doen onder de vlag van een partij die verbleekt en vergaan is.


5 opmerkingen:

  1. De echte Trotsers zijn overgebleven, het gespuis is vertrokken, dus tijd voor de echte toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het niet erg netjes om de mensen die weg gegaan zijn bij Trots gespuis te noemen. Iedereen is vrij om zijn mening te uiten maar wees dan zo flink je naam te vermelden als je zulke extreme uitingen doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom dit commentaar? Het was 2 jaar trots op Gouda voor en trots op Gouda na. Denk ook eens na over je eigen bijdrage.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inmiddels zijn er sinds dit laatste overzicht nog vier gemeentes omgezwaaid: Amersfoort, Nieuwegein en Oss. En Breda gaat vanaf volgend jaar verder als VVD. Met andere woorden: de helft van de zetels weg, en de helft van het aantal gemeentes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook Den Helder keert na de verkiezingen niet meer terug. Daarmee verdwijnt de laatste Trots Wethouder. Wethouder en raadsleden stappen over naar de VVD.

    http://www.vandaag.nl/denhelder/nieuws/article24216793.ece/Hoho-zegt-hoofdbestuur-Trots-we-stoppen-helemaal-niet-in-Den-Helder

    BeantwoordenVerwijderen