donderdag 14 juli 2011

Burgemeester: ben in de war!

Ben in de war! De reden dat de burgemeester van Gouda zijn ketting vervroegd aan de wilgen hangt, was het op de lange baan schuiven van de fusie met Waddinxveen - door de provincie. Maar mijn ochtendkrantje AD meldde vanochtend vrolijk dat de provincie na een half jaar onderzoek rapporteert dat financieel gezien niets een fusie in de weg staat. Pardon?Onlangs meldde de burgemeester dat hij het niet in 2014, maar in 2012 voor gezien houdt. Want, zo was te lezen: de fusie met Waddinxveen gaat niet door en dus kan hij eigenlijk maar beter zijn tijd inrichten om zijn opvolger in te werken. En die nog toe te voegen aan het college dat er dan twee jaar zit.

In het persbericht van de gemeente staat: “Vorig jaar nog gaf hij aan nog tot het begin 2014 aan te willen blijven, in verband met de voorgenomen fusie van Gouda en Waddinxveen. Inmiddels lijkt die datum niet meer waarschijnlijk.”
Niet meer waarschijnlijk? Gek, want de burgemeester was zelf een van de vurigste pleitbezorgers van de fusie met Waddinxveen. Somde vorig jaar, tijdens een bijeenkomst van de Goudse Business Club, nog de voordelen van een fusie op. De Krant van Gouda publiceerde er vorige week nog een foto van.
In Waddinxveen is veel verbazing over dit nieuws. Zelfs de burgemeester daar weet van niets. Nog opmerkelijker: De provincie liet daags na de aankondiging weten dat er geen beslissing is genomen. En nog sterker: het AD meldde vanochtend dat er financieel geen beletsel is voor de fusie, zo blijkt uit een half jaar onderzoek!
Lia Thorborg schreef onlangs in het AD dat het besturen voor de burgemeester geen pretje meer is, met het onderzoek naar zijn huis en met de slechte publiciteit over criminaliteit. Da’s begrijpelijk.
Maar door de bewoordingen van zijn aankondiging staat de fusie, waar de gemeenteraad van Gouda zo voorstander van was, nog verder op de tocht. Het fusie-argument van de burgemeester is natuurlijk in Waddinxveen met gejuich en klaroengeschal ontvangen. Hoera – geen fusie met Gouda! De burgemeester gelooft er zelf niet meer in!
Door deze aankondiging is het tapijt nu wel volledig onder de fusieplannen weggetrokken. Een naar bijverschijnsel van een overigens keurige en met instemming en begrip begroete aankondiging van de burgemeester. Met de groeten uit Gouda.

1 opmerking:

  1. In hetl provinciale bestuursakkoord staat vrij duidelijk dat Men de fusie Gouda Waddinxveen niet ziet zitten. Oom landelijk is die tendens er. Waddinxveen wil niet. Het financiele onderzoek is nog voor die situatue begonnen en is een standaard-onderdeel van de procedure die tot een fusie kan leiden. Niets vreemds, dus.

    BeantwoordenVerwijderen