vrijdag 8 juli 2011

Helaas... weer beetje geld verloren in Ghana

Hallootjes mensen - daar is-ie! Het jaarverslag van overheids-NV Cyclus - de overheids-NV met de regionale gemeentes als aandeelhouder, waaronder Gouda. Wie had gedacht dat er bij de plasticfabriek in Elmina dit jaar wat minder euri waren gelekt: helaas! Ook in 2010, drie jaar na de opstart van de fabriek, wederom drie ton verloren op de exploitatie.

Cyclus krijgt het maar niet goed daar in Afrika. In 2009 sloot de Ghanese fabriek de boeken met een verlies af van € 319.000. Dat leverde woedende gemeentes op, en een stuk in de Telegraaf. Dit jaar is dat ongeveer hetzelfde: € 282.000. Wederom heeft daarom heel Cyclus NV minder winst gemaakt. (Dat zal wel weer vragen van de aandeelhoudende gemeentes opleveren.)

Nou heb ik zelf bij redelijk wat bedrijven gewerkt. Investeren in een nieuwe technologie, of een kantoor openen in een nieuw land vergt een wat langere termijn visie. Maar je ziet in ieder geval elk jaar de omzet omhoog gaan en de verliezen minder worden. Eerste jaar 1mn euro verlies, dan 750K verlies, dan 300K verlies, en dan - hoera- een klein beetje winst! Zulk soort tendensen dus.

In Elmina zit er nul verbetering in. Hoe nobel de werken ook zijn in Ghana: elke jaar drie tonnetjes toeleggen. Begint een beetje een vaste factuur te worden. Volgens het jaarverslag zijn aanloopproblemen de oorzaak. Maar dat stond ook al in het jaarverslag 2009. Hoe lang die aanloopperiode duurt - Joost mag het weten. Atleten die zo'n lange aanloop nemen, komen doodmoe bij de zandbak aan en kunnen niet eens meer springen.

Nou is dit het werk geweest onder toezicht van een enorm verpolitiekte Raad van Commissarissen (meer in een andere blog). On top of it, moest die toezichthoudende Raad van Commissarissen - weet u nog - in februari opstappen omdat er twee leden met een dubbele pet in zaten: die waren tegelijkertijd -ja!- directeur in Elmina om de fabriek uit het slop te trekken. Die dubbele pet hadden ze zichzelf opgezet, omdat er 'geredderd' moest worden in Elmina. In overleg, zo zeiden ze, met BenW van Gouda (hoewel BenW dat weer ontkennen).

Van het redderen door deze toezichthouders is dus weinig terecht gekomen. Nog steeds een even slecht resultaat in 2009. En nog steeds krijgen 'opstartproblemen de schuld'

Wat is er nu toch echt mis. Zijn de kosten opgelopen? Te veel kosten? Te duur Nederlands management? Of valt de verkoop tegen?

Da's voer voor discussie in de Raad van Commissarissen. De nieuwe Raad van Commissarissen ziet er qua samenstelling veelbelovend uit - het zijn professionals. In mei traden ze aan. Dat moet dus lukken. 2011 wordt dus hun eerste jaar en ze kunnen meteen goed aan de slag. Met het bediscussieren van het resultaat daar in Ghana.

Of aan de slag met het door Cyclus aangekondigde onderzoek naar het dossier 'Elmina' bijvoorbeeld. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Is het onderzoek al klaar? Nu vier maanden verder, moet het al bijna af zijn. Ben benieuwd! Het wordt tijd om te zorgen dat met de kennis van toen, het management van nu eindelijk eens uit het rood kan komen.

UPDATE: AD wijdt artikel aan verlies in Ghana. Boink! Mooie publiciteit voor nog jong blogje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten