dinsdag 27 december 2011

CDA minister accordeert tijdelijke BM voor Gouda

Hallo, lieve touchscreen-kinderen. De burgemeester zal dit wel niet lezen, want die heeft het blijkens zijn Kaarsjesavond-toespraak niet zo begrepen op bloggen en twitteren, maar tussen kerst en nieuwjaar toch maar een kleine burrie-update: CDA minister Liesbeth Spies staat achter de keuze van Commissaris van de Koningin Jan Franssen (VVD) om in Gouda voorlopig een waarnemer te benoemen, zo lezen we in een brief.

Tja, zo haalt de gemeenteraad van Gouda bakzeil - ondanks gemier in een brief over de waarnemers-issue aan het adres van Franssen. (Raar trouwens: de CdeK beslist in dit proces, en de gemeenteraad gaat toch een persberichtje rondsturen ;-) ) Trots op NL pleitte voor een waarnemer en voila, de CDA-VVD tandem is het op landelijk niveau met Trots eens, zo blijkt uit de brief van Spies die ze voor de kerst heeft gestuurd.

Ondertussen las ik dat Geert Wilders nogal ongezouten kritiek had op de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Laat ik dan hier ook maar wat woorden wijden aan de Kaarsjesavond-toespraak van onze eerste burger in Gouda.

Nederland heeft wereldwijd een hoge penetratie per huishouden ADSL en PC's en loopt daarmee voorop. Daarmee heeft ons land een enorme penetratie aan social media-gebruikers. Feiten waar niet aan te tornen valt. Noem het maar vooruitgang, zou ik zeggen. Ik heb zelf via social media business opgedaan, nieuwe mensen leren kennen, nieuwtjes gehoord, en de politiek is een stuk minder saai geworden.

Maar blijkens zijn Kaarsjesavond-toespraak vindt de burgemeester het een teken des tijds dat mensen "hun hele hebben en houwen" op internet zetten en dat vind hij afgaand op zijn zorgelijke gezicht bij het uitspreken van deze woorden, niet fijn.

O o wat ontzettend 1999. Zelfs de koningin kreeg de hoon der natie toen ze een paar jaar geleden iets zei over het gebruik van Social Media. Wat moet je nog met iemand die daar nog steeds een stichtelijke boodschap in ziet?

En waarom ook?

Als er 1 ding is, dat internet veroorzaakt heeft, dan is dat transparantie. Alles is snel te checken, of op te zoeken. Da's kennelijk effe wennen voor een burgemeester.

Toen de BM het had over "geven in plaats van nemen", en over "iets weggeven wat je eigenlijk niet kunt missen", moest ik lachen. Zie de brief van Spies. Daar staat nog een keer dat de BM pas 2 november zijn ontslagbrief stuurde. Da's vier weken nadat de VVD hem in de raad had opgedragen om echt op 1 juli te vertrekken. Waarom zo lang gewacht met die brief? Beetje moeite met te geven wat je eigenlijk niet kunt missen?

Maar wel makkelijk van dit gemeentebestuur om zonder gene en zonder veel toezicht geld van een ander naar Factor-G of richting het plasticflessen-debacle te gireren.

Er blijft overigens nog wel een puntje open staan. Op de nevenactiviteiten lijst van de BM zie ik via mijn (jawel!) touchscreen nog steeds zijn VNG internationale functie staan (waar hij voor Ghana actief was). Da's ook weer zoiets he. Hoe zit er daar nou eigenlijk mee? Die lijst is na 23 maart niet meer gewijzigd. Is er dan na het raadsdebat van september echt niets veranderd in zijn wereld?

Nee, een vervanger is de beste optie. Die kan eerst prima een paar jaar weer lekker a-politiek zonder allerlei bijbedoelingen hard aan de stad werken. Die vervanger weet dat hij het maar een paar jaar doet, en kan het volle energie geven. Zonder politieke spelletjes - zonder rekening te houden met ego's, historische belangen of bijbanen die je vanuit deze functie ook nog kunt opstarten. Een beetje een zakenburgemeester.

Dat geeft de raad de kans om eens te wennen aan een andere burgemeester. Ervaren hoe het ook kan. Om dan vervolgens echt een goeie te kiezen.

1 opmerking:

  1. Is dat ook de reden dat de burgemeester naar Solingen moest reizen om de mensen uit te nodigen voor Kaarsjesavond. Wie biedt de beste man eindelijk een cursus emaillen aan. Een stuk voordeliger!

    BeantwoordenVerwijderen