maandag 12 december 2011

Raad van Toezicht - voor al uw Geen Toezicht

Tussen al het gekrakeel rondom de RvC van Ajax, zou je bijna vergeten dat ook Gouda continue gedoe heeft. Weet u nog? De RvC van Cyclus die aftrad vanwege de dubbelrol van twee leden in Ghana? Weet u nog, de RvC van VVV Groene Hart die tot aftreden werd gedwongen vanwege financieel gemodder? Nou, dan hebben we nu weer wat: sinds een paar weken hebben we de welzijnsclub Factor-G met wie het op zijn zachtst gezegd ook niet bijster goed gaat. Een RvC die - zo blijkt - andermaal bestaat uit politici van diverse pluimage zonder al te veel toezichthouders-idealen.

Lia Torborg van het AD merkte in haar column op, dat op de website van Factor-G geen recente jaarverslagen te zien zijn. Dat is hinderlijk - want het noodlijdende Factor-G draait immers voor een groot deel op subsidiegelden. Daar wil je dan wel wat verantwoording voor zien. Maar niks hoor. 2009 en 2010 ontbreken. Nou juist de jaren dat Factor-G verlies begon te lijden. Vijf ton elk jaar, op een omzet van 5 miljoen.

Het ontbreken van jaarrekeningen of jaarverslagen is meestal niet zo'n fijne indicator. Overigens zijn ook stichtingen, die meer dan 4,4 miljoen euro omzet hebben, verplicht om jaarrekeningen te deponeren. Ze zijn bij de KvK niet te vinden, die jaarrekeningen. Mmm... hoop dat ze ze wel ooit gedeponeerd hebben.

Maar hoe zit het dan met de RvC? Hield die dan geen toezicht?

Geen idee. Transparantie is op de website van Factor-G ver te zoeken. Er staat ook geen overzicht van de leden van de RvC. Da's wel jammer.

Dan maar eens bij de Kamer van Koophandel kijken wie de mensen zijn die de afgelopen jaren a) toezicht hadden moeten houden op de directie en b) de noodklok hadden moeten luiden over de financiële situatie.

De huidige leden van de Raad van Toezicht van Factor-G zijn de volgende mensen:
  • Allereerst de Waddinxveense voormalig PvdA-wethouder Aad van Holsteijn. Nu nog actief bij de PvdA Waddinxveen in bijvoorbeeld de selectiecommissie voor de verkiezingen. Lid van de RvC sinds oktober 2010.
  • Dan zijn sister in arms, eveneens uit Waddinxveen, voormalig PvdA-fractievoorzitter en voormalig PvdA-raadslid, Marjan Stoffers-Bosch. Ze is op dit moment afdelingsvoorzitter van de PvdA in Waddinxveen. Ook zij is lid van de RvC sinds oktober 2010.
  • Dan hebben we nog het Amsterdamse Groen Links-bestuurslid Jenneke van Pijpen. Die heeft een riante carriere bij de FNV en de Abva/Kabo achter de rug. Ze is ook lid van de toezichtsraad van Groen links "wat toezicht houdt op het financieel, organisatorisch en juridisch functioneren van het partijbestuur". Ook lid van de RvC sinds oktober 2010.
  • Vervolgens de Goudse galeriehouder Matthé van Oostrum, voormalig D66-raadslid. Lid van de RvC sinds 2007.
Ik strijk over mijn hart in deze mooie dagen voor Kerst. Er staan in bovenstaand lijstje best wat mensen die iets in hun mars hebben of hadden. Financiële controle hebben uitgevoerd. Bestuurder zijn geweest. Ervaring met meerdere organisaties hebben opgedaan. En het moet gezegd, dat bijna alle toezichthouders zijn aangetreden in oktober 2010.

Maar kom - het is nu december 2011. En een beetje scherpe toezichthouder had allang aan de bel getrokken. Dat hadden ze gezien hun ervaring, al lang mogen doen.

Ook kunnen de voormalige toezichthouders deze schoen wel aan trekken. Daar hebben we bijvoorbeeld voormalig RvC-voorzitter Hans te Baerts. Lid van de RvC van 5-12-1997 tot 1-7-2010. En oh ja, naast dienst maatschappelijke werk, tot 2008 actief in de PvdA Gouda als onder meer
secretaris van de afdeling, campagneleider gemeenteraadsverzkiezingen in Utrecht en voorzitter kandidatencommissie Gouda.

Het lijkt erop dat wereldverbeterende politici die zich breed maatschappelijk inzetten, en toezichthouden, geen gelukkige combinatie is.

Een voor de PvdA andermaal wat onfortuinlijk toeval. Bij zowel Cyclus, de VVV als nu Factor-G zit er telkens een ex-wethouder van PvdA origine in een RvC. Het is net of het gewoon geen geluk brengt, een PvdA-er in een RvC. Een beetje bijgeloof misschien, zoals onder een ladder doorlopen ook wordt afgeraden, of een zwarte kat die je pad kruist.

Het weerwoord van de toezichthoudende politici kan ik alvast schrijven: a) het was heel goed bedoeld en ze deden het voor de minder bedeelden. b) ze hadden onvoldoende informatie en konden dus niet bijsturen en c) het was zonder hen nog veel erger geworden. Dan is een beetje geld morsen meteen niet erg.

Politici moesten maar niet meer in Raden van Toezicht zitten. Zo'n hobby, da's niks voor goedbedoelende wethouders. Raadslid Marjan Arenoe van de PvdA heeft een hekel aan sterke mannen die saneren, zo blijkt uit haar column in de nieuwsbrief van de gemeenteraad.

Maar voorlopig valt er weinig moois op het conto van politieke toezichthouders te schrijven. Wereldverbeteren en dingen goed bedoelen zijn geen garantie voor goed financieel management. Waren ze maar wat sterker geweest. Af en toe beetje maatregelen nemen: niks erg.

En daar hoef je niet eens een struikrover voor te zijn.

1 opmerking:

  1. Jammer dat zo'n gerenommeerde journalist mijn naam niet goed weet te schrijven...

    Hans Te Baerts

    BeantwoordenVerwijderen