zondag 12 juni 2011

Watergras is zuipen, dealen, blowen en overlast zat

Hoe cynisch: in het weekend dat Gouda er volgens de AD Misdaadmeter veiliger op is geworden, ploft er een brief in de Grassenbuurt op de mat van de Bewonersvereniging Watergras. Ze zijn de onveiligheid en de overlast op het Watergraseiland zat. Vier jaar lang heeft de vereniging bij de gemeente om maatregelen gevraagd. Maar het dealen, het zuipen, het blowen en de overlast wordt alleen maar erger. Genoeg!

De vereniging overdrijft niet. Ik woon er zelf in de buurt en als ik met de kleine man op zondagochtend door het park loop, is het steevast bij het basketbalveldje een waanzinnig vieze puinhoop.

De sporen van overlast zijn overal - in de struiken, op het gras, bij het basketbalveldje, bij de kinderspeeltuin: plastic zakken, etensresten, wietzakjes, blikjes, sigarettenpeuken. En als dank voor het verblijf, worden meestal de glazen flessen kapot gegooid op het asfalt, of in het water gesodemieterd. Elke week, elk weekend. Lekker voor de kinderen die daar willen spelen.

Het zijn de resten van een steeds wisselende serie hanggroep jongeren die hier elke avond feest vieren, en met fietsen, scooters, en soms zelfs met de auto arriveren (zomaar over de fietsersbrug!).

Ik heb meermalen met de kleine man eerst de zooi opgeruimd voordat we een balletje konden trappen. (Overigens is het basketbalveldje met alle grafittti een toonbeeld van verloedering).

Bijgaande foto's zijn van eigen hand. Zomaar op een zondagochtend genomen in het voorjaar.

De bewonersvereniging is het zat. De vereniging heeft de indruk dat de situatie op het eiland steeds erger wordt nu er in andere wijken wel wordt opgetreden.

In de brief noemt men de incidenten die de laatste weken hebben plaatsgehad:
 • Donderdag 12 mei: en auto die aan de Waterruit parkeert, waarvan de chauffeur naar het Watergraseiland loopt en daar iets aan de hanggroepjongeren geeft. En ook iets aan een tweede groep die daar hangt. Daarna vertrekt de auto weer.
 • Zaterdag 14 mei: na vertrek hanggroepjongeren blijft er grote zooi achter - bekers, peuken, chipszakken
 • Zondag 15 mei: 's middags rijdt er een zwarte auto over de fietsbrug het eiland op. De deuren gaan open en keiharde muziek staat aan. Na vijf minuten vertrekt de auto weer uit het park.
 • Elke avond wordt het park bevolkt door hanggroepjongeren. Nachtelijke overlast.
De bewonersvereniging roept de bewoners op om samen op te trekken om de structurele overlast tegen te gaan. Bewoners wordt gevraagd om te e-mailen op info@watergrasgouda.nl en de politie te bellen:
 • om overlast te melden
 • om verhalen te verzamelen over de overlast
 • of met suggesties te komen
Daar kan ik nog wel wat aan toevoegen. We gaan de gemeente en de politie vragen om met een duidelijkere aanpak te komen. Toezicht, en het aanpakken van deze groepen. Vier jaar is lang genoeg geweest.

1 opmerking:

 1. Geachte heer, een verzoek: benoemen en tonen? Maak eens foto's van de daders? Dat moet toch niet al te moeilijk zijn gezien de overlast?

  Alleen dan kan het probleem ook benoemd en aangepakt worden, vooropgesteld dat er in uw rechtse Gemeente draagvlak voor is.

  Het aanwijzen van plastic zakjes, ongeacht de vorige inhoud, snijdt geen hout. Beachten, benoemen, behandelen en berechten wel.

  Tot slot raden wij u aan dat wanneer u (naast dit blog) serieuze politieke aspiraties heeft u een goede pedicure in de hand neemt (geen beeldspraak).

  Het ga u goed, medebewoners van Zwenkgras 62

  BeantwoordenVerwijderen