Geen koffiedik kijken of theeblaadjes-loeren. Dit is een simpele prognose. Ik heb de uitgebrachte stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2010 voor beide gemeentes op een rij gezet en opgeteld, en opnieuw zetels verdeeld.
Allereerst opmerkelijk nieuws (voor wie het nog niet wist) voor de huidige 56 gemeentepolitici in beide gemeentes. Op dit moment heeft de raad van Gouda 35 zetels. Die van Waddinxveen telt er 21. Maar de nieuwe raad krijgt natuurlijk geen 56 zetels. Op grond van het gecombineerde inwonertal, 96.000, heeft de nieuwe gemeente volgens de gemeentewet recht op 37 zetels. Dat zijn er dus slechts twee meer dan de huidige Goudse raad. (Als de combi-gemeente 100,000 inwoners heeft, mag de gemeenteraad 39 zielen tellen, maar zover is het dus nog niet).
Ik heb de stemmen uit de verkiezingen van 2010 in beide gemeentes bij elkaar opgeteld, een nieuwe kiesdeler vastgesteld (1171,24) op basis van het aantal geldige stemmen in beide gemeentes (43336) en de zetels (37) verdeeld op basis van deze kiesdeler. Ik heb ook keurig restzetels verdeeld op basis van de bekende methodiek van het hoogste gemiddelde op basis van de zetels +1 (wie de details wil weten: mail me!).
Wat valt op? Dat de verkiezingen ongemeen spannend worden.
Hoewel de PvdA op het oog aan de leiding gaat, is het gat te klein om niet gedicht te worden. Omdat de VVD sinds de verkiezingen in 2010 in de peilingen aan stemmen heeft gewonnen, is het verschil van 600 stemmen makkelijk overbrugbaar - slechts een halve zetel! Temeer omdat Groen Links en de SP in 2010 niet meededen in Waddinxveen. In 2013 kan er natuurlijk WEL in Waddinxveen op Groen Links of op de SP gestemd worden, dus dat zal dan wat stemmen bij de PvdA of D66 weghalen. Ook dat zal het gat wel overbruggen.
De stemmen van de Protestantse Combinatie Waddinxveen - in Waddinxveen nu de grootste partij- zullen door de stemmen in Gouda enorm verwateren, als er verder niks gebeurt. PCW zal overblijven als een van de kleinere partijen, met slechts 2 van de 37 zetels. Het is natuurlijk een combi in Waddinxveen met ondermeer SGP en CU. Dus beetje raden wat er gaat gebeuren: of allemaal apart? Of een nieuwe Protestants Christelijke Combipartij?
Ook opmerkelijk: Alle partijen die in Gouda nu in de raad zitten, zijn krachtig genoeg om zetels te houden in de combinatie-gemeente - zelfs door de verwatering door 11,000 Waddinxveense stemmen. Zelfs de kleine SP. Hier en daar verliezen partijen wel wat zetels. GoPo, Christenunie en Trots bijvoorbeeld, van drie naar twee.
D66 heeft veel stemmers in Waddinxveen - dus kan groeien (hoewel de komst van Groen Links en de SP voor een ander alternatief kan zorgen in de nieuw combinatiegemeente).
Het totaal aantal partijen zou wel wat veel worde. Veertien stuks! Dat gaat met name de oppositie parten spelen. Met de uitslag is een combinatie van PvdA, VVD, CDA en D66 al genoeg voor een college met 21 zetels. Willen de 10 (!) oppositiepartijen nog een rol gaan spelen, dan zal er wat moeten gebeuren.
Helemaal voor Weerbaar Waddinxveen, die in 2010 nog net een restzetel haalde.
Vooral de lokale en landelijke lokale partijen moeten zich afvragen hoe straks verder. Trots, GoPo, GBG, Weerbaar Waddinxveen, en Gouda's 50+ zouden samen 8 zetels hebben - maar ieder apart zijn het erg veel losse zetels.
Combinaties of het opgaan van de ene in de andere partij - het lijkt behoorlijk noodzakelijk voor de nieuwe verkiezingen.
Trots, onder het elan en de enorme drive van lijsttrekker Bas Driesen en de raadsleden in Gouda (zie de column van Lia Thorborg in het AD) lijkt een uitstekende landingsplaats voor een aantal van deze partijen. Trots is een lokaal uitermate actieve partij - en heeft de kennis en het netwerk van een landelijke partij. Ideaal voor raadsleden die lokaal actief willen zijn en lokaal willen acteren, maar die ook willen sparren met collega's in andere gemeentes.
Ook in christelijke hoek denkt men waarschijnlijk hard na over wat te doen met ChristenUnie, PCW en SGP. Blijven het vijf zetels of niet in de combi?
Dit is een prognose op een sigarendoosje. Er zijn veel zaken om mee rekening te houden.
Nog een aantal kleine kanttekeningen:
- SP en Groen Links deden in 2010 niet mee in Waddinxveen. Dat kan voor verschuivingen zorgen.
- Er is in de berekening geen rekening gehouden met de lijstcombinaties CDA-CU en Groen Links-PvdA zoals in Gouda gesloten tijdens de verkiezingen in 2010.
- Deze berekening houdt natuurlijk geen enkele rekening met de politieke sentimenten lokaal of nationaal in 2013. De verkiezingen in Gouda zijn wat betreft politieke voorkeur sterk afhankelijk van de nationale verkiezingen als het gaat om de landelijke verkiezingen. Ook lokale thema's kunnen ineens de overhand krijgen, of sterke verkiezingscampagnes.
- Historisch stemmen Gouwenaars voor nooit meer dan 20% op lokale partijen. In de combinatie-uitslag 2010 is dat aantal 23%. Ook in Waddinxveen gaat die regel dus wel ongeveer op.
- De komst van de PVV - een grote onbekende factor. Maar het lijkt er niet op dat er nu erg veel lokaal actieven zijn. Bovendien is de vraag of de PVV aan tussentijdse herindelingsverkiezingen wil meedoen.
En het is nog maar de vraag of de fusie doorgaat zoals de kaarten nu liggen in de Provincie!
BeantwoordenVerwijderenAnoniempje, wie bent u? Weet u meer? U schreef deze reactie VOORDAT de burgemeester meldde dat hij de pijp aan Maarten gaf omwege het afketsen van de fusie. Bent u afkomstig uit kringen rondom de burgemeester of de politiek? Graag meer details!
BeantwoordenVerwijderen