zaterdag 6 augustus 2011

Vermeende extremist aangehouden

In september in de Volkskrant een verhaaltje dat in Spanje Gouwenaar Hassan B. is aangehouden, volgens El Pais de secretaris-generaal van de volgens hen 'gewelddadige islamitische' organisatie Chabiba Al Islamiya uit Marokko. Een secretaris-generaal in ballingschap, woonachtig in Gouda! Overigens deed B. wel keurig mee aan de inburgeringscursus, zo blijkt uit een oud verhaaltje in het AD. Hij ontkent dat de organisatie gewelddadig is.

UPDATE 2: De PVV heeft inmiddels vragen over hem gesteld.
UPDATE 3: B. zegt op de Wereldomroep inderdaad voorzitter van Chabiba Al Islamiya maar ontkent dat dit een terroristische beweging is. Hij meldt dat hij politiek vluchteling is.
UPDATE 4: Hij is inmiddels naar Nederland gevlucht.
UPDATE 5: Hassan is ook geestelijke verzorger geweest in een gevangenis in Tilburg. Voor die baan is hij uitvoerig gescreend en goed bevonden, zo antwoord de minister op vragen van de PVV. Kennelijk is de conclusie dat hij extremist is uitermate kort door de bocht.


Chabiba Al Islamiya heeft sinds decennia gewedijverd van Marokko een islamitische staat te maken en schuwde daarbij volgens El Pais geweld niet.

B. werkte aan de Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam. Maar was in Marokko tweemaal ter dood veroordeeld, in 1975 en 1985, zo meldt El Pais, voor een vermeende betrokkenheid bij een aanslag. Hij werd in een hotel in Spanje aangehouden, in het bijzijn van zijn vrouw en twee kinderen, en wacht nu op het uitleveringsverzoek van Marokko.

De Marokkaanse autoriteiten stellen dat Hassan B. deel uitmaakt van het doodseskader van Abdelkader Belliraj, een Belg van Marokkaanse origine en de beul van Abu Nidal in Belgiƫ.Abdelkader Belliraj was tot 2008 de leider van een terreurcel en is verantwoordelijk voor minstens zes moorden.

El Pais bericht er over. En ook Marocnews. Daarnaast meer achtergrond hier.

Volgens de Wereldomroep is hij terug gevlucht naar Nederland. De Wereldomroep meldt: "Na een kort verblijf in de gevangenis stond hij onder huisarrest. Op 30 september besloot de Spaanse regering dat de uitleveringsprocedure mocht worden voortgezet. Daarop besloot Bakir naar Nederland te vluchten. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat Bakir bij uitlevering in Marokko gefolterd zal worden."
En verder meldt hij bij de Wereldomroep: "Terug in Nederland wil hij zijn blazoen zuiveren. ‘Ik ben hier geheel onterecht afgeschilderd als een gevaarlijke terrorist,’ zegt hij tegen de Wereldomroep. Bakir en zijn Nederlandse advocaat overwegen stappen tegen journalisten van de Volkskrant en De Telegraaf."
Zijn woonplaats had net zo goed Goes kunnen zijn of Heerenveen. In ieder geval deed hij wel vlijtig in Gouda mee aan de inburgeringscursus, aldus een verhaal in het AD uit 2008. In een oud artikeltje staan ze toevallig genoemd als deelnemers aan een inburgeringscursus van Serin. "Beiden hadden een goede baan aan de universiteit in het thuisland. Anderhalf jaar wonen ze nu in Nederland en het tweetal wil niets liever dan zo snel mogelijk weer werkzaam zijn op dit hoge niveau."
Op de Wereldomroep zegt Hassan B. politiek vluchteling te zijn..

1 opmerking:

  1. Zelf begrijp ik hier niets van, controleert Nederland dan helemaal niets meer? Hoe kan een tot dood veroordeelde les geven op een Nederlandse school ?
    Hoe kan het dat leden van buitenlandse criminele bendes een inburgeringscursus kunnen volgen in Gouda, en waarschijnlijk ook hun huis en inboedel betaald hebben gekregen?

    BeantwoordenVerwijderen