maandag 2 januari 2012

Geen subsidie voor instellingen met topinkomens (zorg-gate aflevering 2)

Gisteren schreef ik een verhaaltje over bestuurders in Gouda die meer verdienen dan een minister. Hierbij roep ik Rogier Tetteroo op, fractievoorzitter van de PvdA in Gouda, om mij te helpen wat klaarheid te brengen. Tenslotte is een van zijn voorgangers, de voormalig Goudse PvdA-fractievoorzitter Hans Oosters, inmiddels dijkgraaf, als voorzitter van de RvC verantwoordelijk geweest voor het accorderen van het salaris van de bestuurder van Stichting Vierstroom. En wellicht NOG beter: om maar meteen subsidies op scherp te stellen voor organisaties met topinkomens. Da's wat de PvdA elders in het land ook doet.

Wat is er aan de hand? Zoals gisteren gemeld staan een aantal Goudse bestuurders op de WOPT lijst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tetteroo moet de zorgen omtrent topinkomens in de zorg welhaast letterlijk met mij delen. Want met enig enthousiasme retweet Tetteroo halverwege december wat boodschapjes van Pierre Heijnen die zijn enthousiasme deelt over de nieuwe wet Topinkomens die de beperking beschrijft . Hij tweet: "Zo, de wet is aanmerkelijk verscherpt aangenomen. Einde voor bestuurders."

Dalen we even af naar het Goudse.

In de verantwoording van de bezoldiging staat wat betreft Vierstroom in het WOPT-rapport 2011: "Het niveau van de bezoldiging is mede gebaseerd op het uitgangspunt dat er sprake is van een tijdelijk arbeidscontract, er geen vertrekpremie is overeengekomen noch enige flexibele
beloning en op basis van het advies van de Nederlandse Vereniging van bestuurders in de zorg."

Wel trouwe lezers van dit blog, deze bestuurder is al sinds 1-3-2009 aan de slag bij Vierstroom. Dat kan nauwelijks nog tijdelijk genoemd worden. Da's twee en een half jaar.

Dan valt er nog iets op. In oudere WOPT rapporten. De kosten voor de bestuurder zijn van 160,042 in 2008 gestegen naar 224,000 in 2010. Da's een stijging van 40% in kosten. Zie hieronder het overzicht. Wellicht betreft het een andere persoon. Maar dan nog: waarom moedwillig boven de Balkenende-norm uitkomen - ZELFS als we de pensioenbijdrage niet bijtellen? En wat nog zorgelijker is: de bedragen die in de opeenvolgende rapporten ter sprake komen, zijn voor 2009 niet hetzelfde. Wat is nu de waarheid?
Totaal 2008 Totaal 2009 Belastbaar jaarloon 2008 Belast jaarloon 2009 Pensioenbijdrage werkgever 2008 Pensioenbijdrage 2009
€ 160.042 € 217.634 € 160.042 € 217.634 € - € -
Totaal 2009 Totaal 2010 Belastbaar jaarloon 2009 Belastbaar jaarloon 2010 Pensioenbijdrage werkgever 2009 Pensioenbijdrage 2010
€ 192.681 € 224.082 € 174.393 € 201.585 € 18.288 € 22.497

De verantwoordelijk voorzitter van de Raad van Commissarissen, die dit salaris mede heeft geaccordeerd, was Hans Oosters, die in de Raad van Commissarissen zat van 30-6-2005 tot en met 1-9-2011. Oosters was fractievoorzitter van de PvdA in Gouda, en daarna burgemeester in Bergambacht en Ouderkerk, waarna hij dijkgraaf werd.

We kunnen de beweegredenen eens vragen aan Hans Oosters. Of aan de huidig voorzitter. Dat is namelijk sinds september Liane den Haan, voormalig raadslid te Woerden van de uit de PvdA/GroenLinks stammende partij Progressief Woerden.

Wellicht loont het nog meer de moeite om in samenspraak met andere partijen wat opheldering te vragen, en wellicht te doen wat andere overheidsinstanties doen: namelijk geen subsidie meer verstrekken aan instellingen met topinkomens boven de Balkenende-norm. Andere provincies en gemeentes gingen u voor (op instigatie overigens van PvdA, PVV en Groen Links).

Of Gouda subsidie heeft gegeven, dat weet ik niet. Het niet makkelijk toegankelijke informatiesysteem van de gemeente biedt geen uitkomst. Wel hebben gemeentes als Zoetermeer en Lansingerland Vierstroom wel eens geholpen met geld. En zo ook de GGD en de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg, (waar overigens PvdA-wethouder Marion Suijker voorzitter van is).

Het lijkt me mooi als al deze gemeentes het topinkomen maar eens bespreekbaar gaan maken bij volgende subsidierondes. Dat geldt overigens ook Stichting Zorgpartners Midden-Holland.

2 opmerkingen:

  1. als ik het goed begrijp dan krijgt de directeur van de ANBO een kleine € 230.000 voor haar werk als voorzitter van het bestuur naast haar volledige baan bij de ANBO (gesubsidieerd door WWS) waar ze € ???.??? verdiend.

    http://www.krapuul.nl/samenleving/96147/anbo-financieel-verbergen/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. U bedoelt mevrouw Liane den Haan. Ik heb begrepen dat zij inmiddels al een aantal jaren haar eigen zakjes netjes vult met meer dan zou mogen. Het ergste is dat zij dit ten koste van senioren, betalende leden en vrijwilligers doet. Ze heeft alle banktegoeden bevroren van alle ANBO onderdelen en regios's waar zelfs erfenissen van senioren toe behoren. Volgens mij heeft zij dus meerdere misdrijven gepleegd. Wie gaat haar achter berechten en achter de tralies zetten ? nadat ze uiteraard die miljoenen zelf heeft terugbetaald aan alle slachtoffers. Wat een vreselijk mens is dat ! walgelijk gewoon; geen respect en normen en waarden; zelfverrijking ten top.

    BeantwoordenVerwijderen