zaterdag 21 januari 2012

Coming up next: een liberale burgemeester voor Gouda?

Het is heel goed mogelijk dat de waarnemend burgemeester van Gouda niet van PvdA- of CDA-signatuur wordt. In politieke kringen worden de herkomst-statistieken van burgemeesters in Nederland met argusogen bekeken. Want Nederland heeft een overschot aan PvdA en CDA burgemeesters - een waarnemer uit die hoek ligt dan ook in Gouda niet voor de hand.

Dat zou toch wel een unicum zijn voor Gouda. Eens geen PvdA-man met de ketting om!

Maar het is wel logisch. Er is in Nederland een overkill aan PvdA en CDA burgemeesters. Zeker als je de verhoudingen in de Tweede Kamer er tegenover zet.

Van de 362 Kroonbenoemde burgemeesters zijn er maar liefst 125 van het CDA. De PvdA is de tweede burgemeestersleverancier met 91 burgemeesters. Dat is 34% (CDA) en 25% (PvdA) van het totaal aantal burgemeesters. Nog slechts 14% en 20% van de Tweede Kamer zetels worden door het CDA en de PvdA bezet. De politieke verhoudingen in de diverse gemeenteraden zijn al niet veel anders. Er zijn in het land dus eigenlijk twee keer teveel CDA- en PvdA-burgemeesters.

Natuurlijk zijn het de gemeenteraden die de voordrachten voor een burgemeester doen. Maar op hoog politiek niveau wordt in Den Haag wel degelijk gekeken naar de politieke verhoudingen, vooral als het gaat om de grote gemeentes, of bij het benoemen van vervangers. (Vanuit die optiek kreeg Rita Verdonk van de VVD het burgemeesterschap van Rotterdam aangeboden toe ze een beetje te lastig werd in liberaal Den Haag.).

In Zuid-Holland zijn maar liefst 17 van de 53 burgemeesters van PvdA-huize. Dat is 32% van het totaal aantal burgemeesters in onze provincie. Da's dus 12% meer dan de landelijke verhoudingen..

Met dit in gedachten zal VVD-Commissaris Jan Franssen er weinig bezwaar tegen hebben om een vervangend VVD-burgemeester te leveren.

(Ook Groen Links loopt landelijk wat achter. Da's ook een aardig alternatief. Maar dakkanie uit de koker  van Franssen komen).

En PVV burgemeesters zijn er in Nederland nog helemaal niet (terwijl er, gezien de Tweede Kamer-verhoudingen, er best 58 zouden kunnen rondlopen). Maar zolang de PVV nog bijna nergens heeft meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen, en er ook heel wat eigenaardige en niet zo salon-fahighe buurtsuperbazen aan het rondklooien zijn, is die kans gelijk aan nul.

Dus kom maar op met die VVD-er. Gouda is er wel een keertje klaar voor. Zolang het maar niet mevrouw Verver uit Schiedam is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten