dinsdag 17 januari 2012

Onze burgemeester een Patjepeeër? Nee toch!

We zijn in Gouda weer eens genomineerd! Broeva! Haro! Feest! Bier! Twibbon maken! Website lanceren! Euhhh... oh nee, toch maar niet. Reset. Ctrl-alt-del. Want het heeft volksjournalist Prem Radakishun behaagd om onze burgervader te nomineren voor de edeltitel in zilvermetaal van Patjepeeër van het Jaar! Da’s helemaal niet eerlijk!


Job Cohen werd tenminste nog tweede tijdens de Beste Burgemeester Ter Wereld verkiezing in 2006. Das vast iets om trots op te zijn. Maar onze burgervader heeft door al zijn Ghanese Goedebedoelingen en zijn Wereld-Verbeteren-Begint-in-Ghana-Acties kennelijk het imago gekregen bij de publieke omroep van een niet mis te verstane Patjepeeër en komt in aanmerking voor deze Raspberry Award van bestuurlijk Nederland.

De burgemeester staat in een nominatie-rijtje met Aleid Wolfsen (die vergelijking hoorde ik al eens eerder tijdens het beroemde burgemeesters-debat in de Goudse gemeenteraad) en de struise, nietsontziende taxi- en intimidatie-burgemeester van Schiedam (juffrouw Verver van de VVD).

Maar wat is een Patjepeeër nu eigenlijk? Diverse online woordboeken melden dat dit woord een protserig type beschrijft dat te koop loopt met zijn nieuwverworven rijkdom.

Mmm.... dan is het toch wel een beetje scheef dat onze burgemeester hiervoor is genomineerd. Want: Voordat je iemand een Patjepeeër noemt, moeten daar wel bewijzen voor zijn!

Onze burgemeester heeft zich niet verrijkt en heeft nooit met zijn rijkdom te koop gelopen (integendeel zelfs - hij informeerde de raadsleden maar mondjesmaat, zeiden sommigen).

Wat dat betreft zuiver ik hem hier van de titel Patjepeeër Pur Sang. En laten we wel wezen: Vergeleken met juffrouw Verver, die zelfs een taxateur een frauduleus rapport heeft laten maken van haar woning, zo bleek vandaag, is onze burgervader nog een brave Hendrik.

Maar… eerlijk is eerlijk. Hij heeft wel erg typisch gedrag vertoond. Gedrag dat makkelijk verward zou kunnen worden met het gedrag dat Patjepeeërs soms tentoon spreiden. Namelijk: heel lang doen waar je zin in hebt, daarover draaien tegenover de pers, en pas onder grote druk je speeltjes opgeven.

Conclusie: We kunnen niet zeggen dat de burgemeester een Patjepeeër is.

Maar hij heeft wel de mogelijke schijn van Patjepeeër-gedrag onvoldoende gemeden.

O zo.

Het zou overigens niet fair zijn daar de burgemeester op af te rekenen. Hij had het zo niet bedoeld en achteraf gezien had hij het niet moeten doen. Stemt u dus, met de kennis van nu, vooral NIET op de burgemeester van Gouda.

2 opmerkingen:

  1. Beste Pieter je zegt;Hij had het niet zo bedoeld en achteraf gezien had hij het niet moeten doen.Dit kan alleen een ambtenaar verzinnen,want je zegt gewoon dat hij schuldig is.En dus stemmen Gouwenaars op hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een definitie van patjepeeër is ook patser, ik kan mij niet onttrekken dat deze definitie wel klopt voor burgemeester Cornelis. Hij heeft zich persoonlijk dan wel niet geldelijk verrijkt. Maar door zijn patserige gedrag wel een bepaalde status toebedeeld. Een Cornelis House in Ghana, Chiefschap, op kosten van de Gouwenaar de zogenaamde weldoener. Dus een echte patser!
    Cornelis verdient dus zeker de titel patjepeeër van het jaar!

    BeantwoordenVerwijderen