Wat waren ze NU toch weer denkende bij de afdeling communicatie van de gemeente Gouda? Plaats je een persbericht over de nieuwe gemeentegids, zet je er een foto bij van die gids in een brievenbus met een Nee-Ja sticker. Woeha! Dat mag dus niet. Hadden we daar nu geen foto van een brievenbus zonder die sticker bij kunnen zetten?
Eerste een kleine voetnoot: bij de meeste gemeentes kun je de Nee-Ja en Nee-Nee sticker gewoon bestellen of aan de balie krijgen. Heb me te pletter gezocht op gouda.nl (op de zoekwoorden sticker, Nee-Nee, Nee-Ja, folders)... maar niets gevonden. Mmm..
Das wel raar voor een gemeente met Groen Links in het college. Iemand een tip?
Nu dan de gemeentegids. Mag het of niet? Bij een Nee-Ja sticker mogen alleen huis aan huisbladen naar binnen.
De gemeente Enkhuizen
hanteert de volgende regel: "Let op: bij woningen waar een antireclamesticker (NEE/NEE of NEE/JA) op de brievenbus zit, mag geen gemeentegids worden bezorgd in verband met de reclame die in de gids is opgenomen. Dit is vastgelegd in de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk die is opgesteld door de Stichting Stuurgroep Reclame."
Ook Etten-Leur. En Huizen. En Bergen op Zoom.
Daar valt wat voor te zeggen. De Nee-Ja sticker betekent: "GEEN ONGEADRESSEERD RECLAMEDRUKWERK, WEL HUIS-AAN-HUISBLADEN"
Ongeadresseerd reclamedrukwerk is reclamedrukwerk en/of samples die gratis huis-aan-huis worden verspreid zonder vermelding van adres (of postbus) en woonplaats van de ontvanger.
En Huis-aan-huisbladen: ongeadresseerde drukwerken die met een vaste frequentie gratis huis-aan-huis worden verspreid in een geografisch beperkt gebied en waarvan tenminste 10% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame, en die daarnaast reclame bevatten.
De gemeentegids is ongeadresseerd. Het enige wat je wel zou kunnen zeggen, is dat het vaste frequentie heeft (namelijk jaarlijks) is en daarmee wel onder huis-aan-huisblad valt.
Als je kijkt naar de jurisprudentie, heeft de Reclamecodecommissie uitspraken gedaan, met name over uitgeverijen die ondanks een ja-nee sticker een blad in de bus hadden geduwd.
Gouda interpreteert het verhaal anders. Daar gaat de gemeentegids alleen niet naar binnen bij Nee-Nee stickers. Nee-Ja stickers worden genegeerd. Zie dit stukje. Dat doet ook Oss.
Maar... de verkiezingskrant (die toch ook elke vier jaar komt), ging weer niet door de bus bij Ja-Nee Stickers. Das dus scheef.
Los van het juridisch verhaal, frappeert toch weer de volkomen onhandigheid. Waarom die foto met de Nee-Ja sticker gemaakt, als je ook een leuke foto ZONDER de Nee-Ja sticker kunt laten zien.
Zucht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten